Petar Pop Arsov 45, MK-1000 Skopje, R. Macedonia

Службата за координација на помош во населба Баир додели хуманитарни пакети на 70 ромски семејства

хелп деск

Во координација на Службата за помош, во населба на Баир, во текот на месец јули поделени се вкупно 70 хуманитарни пакети со прехрабени продукти и хигиенски средства во вредност од 60.000 денари обезбедени од граѓанската иницијатива АВАЈА.

АВАЈА е граѓанска иницијатива која ги артикулира барањата на ромската заедница и како движење обединува од 17 општини ширум Република Северна Македонија и претставува дел од транснационалното движење на Ромите кое во моментов брои и спојува национални движења во 12 држави ширум Европа, над 1200 активисти во структурите и над 150.000 поддржувачи.

Координаторот на Службата за помош додава: “Помошта секогаш е добредојден. За жал потребата од помош секогаш е поголема од она кое ние можеме да го обезбедиме. Бројот на социјално загрозени семејства во населба Баир е прилично голем. Ги повикувам сите оние кои сакаат да донираат и да помогнат за полесно справување на ромското население со моменталната криза да ја контактираат Канцеларијата за помош. Стојам на располагање секој ден од 9 до 17 часот во просториите на месната заедница “Димитар Влахов” во населба Баир или на телефон ☎️078/449092 и е-mail:urbanbair@predaplus.eu)”

Освен за координација на хуманитарна помош канцеларијата е отворена и за пристап до информации и помош при искористување на правна и финансиска помош. Сите оние кои не се во можност да го остварат правото на гарантирана минимална помош, а и други права кои се нудат од страна на државата слободно да ја контактираат канцеларијата за помош.

Службата за помош во населба Баир е дел од проектот “Сензибилизација и мапирање на домувањето за Роми ”, проект на PREDA Plus Foundation, финансиски поддржан од Швајцарска агенција за развој и соработка (SDC). Проекткот има цел да придонесе за создавање на основа за натамошно подобрување на урбаната и социјалната вклученост на ромските заедници кои живеат во сиромашни и неформални населби во Општина Битола.

#UrbanBair #CHinMK #Predaplus