PREDA plus http://predaplus.eu Foundation for Sustainable Economic Development Wed, 08 Jul 2020 13:10:57 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.5 http://dev.nc.mk/predaplus/wp-content/uploads/2017/11/favicon.png PREDA plus http://predaplus.eu 32 32 Нацртан мурал на ѕидот во месната заедница во населба “Баир” http://predaplus.eu/%d1%83%d1%80%d0%b1%d0%b0%d0%bd-%d0%b1%d0%b0%d0%b8%d1%80-2-2-2/ Tue, 02 Jun 2020 12:49:30 +0000 http://predaplus.eu/?p=27136 Уште едно креативно разубавување на градски простор во Битола од вештите раце на Hybrid Minds Crew. Овој пат во населба Баир, во рамките на иницијативата Урбан Баир, како дел од проектот на Фондација Преда Плус “Сензибилизација и мапирање на домувањето за Роми” реализиран со партнерска поддршка од Општина Битoла и НВО “Баирска Светлина“, а финансиски поддржан од Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC). Цртањето на ѕидот во месната зедница “Димитар Влахов“ е дел од герилските активности планирани во рамките на проектот за вклучување на жителите од населба Баир во постојните трендови и настани во општината.

Останатите проектни активности предвидуваат: 1)инфраструктурни активности- реновирање на просторот во месната зедница и околку месната зедница 2) теренско истражување за собирање на податоци за сеопфатна проценка на ромските населби и домаќинства во Битола и 3) Обезбедување советовна помош за надминување на предивзиците во справување со кризата од Ковид-19, преку формирана Служба за Помош со седиште во месната зедница “Димитар Влахов.“

]]>
Службата за координација на помош во населба Баир додели хуманитарни пакети на 90 ромски семејства http://predaplus.eu/%d1%83%d1%80%d0%b1%d0%b0%d0%bd-%d0%b1%d0%b0%d0%b8%d1%80-2-2/ Fri, 29 May 2020 12:38:27 +0000 http://predaplus.eu/?p=27130 Со цел да се воспостави функционално решение кое ќе овозможи полесно справување со ваквата состојба, на почетокот на месец мај во просториите на месната заедница “Димитар Влахов” во населба Баир, формирана е Служба за координација на помош. Оваа служба ја олеснува и координира размената на информации и поттикнува соработка помеѓу ромската заедница, меѓународните организации, локалните НВО и локалната власт за идентификување на потребите и насочување на помошта наменета за социјално загрозените семејства.Australian Macedonian Romano Ink е ромско здружение на иселеници од Мелбурн, Австралија кое реши собраните средства од своите членови во висина од 105.000 денари да ги донира за социјално загрозени ромски семејства во општина Битола.

Освен за координација на хуманитарна помош Службата за координација во населба Баир е отворена и за пристап до информации и помош при искористување на правна и финансиска помош.

🔺 Сите оние кои не се во можност да го остварат правото на гарантирана минимална помош, а и други права кои се нудат од страна на државата слободно да ја контактираат канцеларијата за помош, секој ден од 9 до 17 часот во просториите на месната заедница “Димитар Влахов” во населба Баир или на телефон 078/449092 и е-mail: urbanbair@predaplus.eu

Службата за помош во населба Баир е дел од проектот “Сензибилизација и мапирање на домувањето за Роми ”, проект на Фондација за одржлив економски развој Преда плус-Битола, финансиски поддржан од Швајцарска агенција за развој и соработка (SDC). Проеткот има цел да придонесе за создавање на основа за натамошно подобрување на урбаната и социјалната вклученост на ромските заедници кои живеат во сиромашни и неформални населби во Општина Битола.

]]>
Креирана Служба за координација на помош во населба “Баир“ http://predaplus.eu/%d1%83%d1%80%d0%b1%d0%b0%d0%bd-%d0%b1%d0%b0%d0%b8%d1%80-2/ Fri, 15 May 2020 11:55:59 +0000 http://predaplus.eu/?p=27123 Ситуацијата со COVID-19, ја влоши социо-економската состојба на граѓаните во целата земја, загрозувајќи ја нивната егзистенција. Поради ваквата ситуација, на удар се најдоа најранливите групи на граѓани во општеството, особено граѓаните од ромската заедница. Со цел да се воспостави функционално решение кое ќе овозможи полесно справување со ваквата состојба, назначен е Координатор на службата за помош во населба Баир. Координаторот ќе делува во просториите на месната заедница Димитар Влахов во населба Баир, почнувајќи од 4 мај 2020. За било какви информации и прашања заитерисираните граѓани од населба Баир можат да ја контактираат Службата за координација на помош каде ќе можат да разговараат со Ремзи Медик-Претседал на НВО “Баирска Светлина“ и Координатор на службата за помош во населба Баир. (тел. за
контакт: 078/449092 или на следниот е-mail: urbanbair@predaplus.eu)

( Координаторот на Службата за помош во населба Баир е дел од проектот “Сензибилизација и мапирање на домувањето за Роми ”, проект на Фондација за одржлив економски развој Преда плус-Битола, финансиски поддржан од Швајцарска агенција за развој и соработка (SDC).

]]>
28 Април: Demoday http://predaplus.eu/28-%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bb-demoday/ Mon, 27 Apr 2020 17:27:12 +0000 http://predaplus.eu/?p=27101

Link 2: Backup Link

ДОБРО ДОЈДОВТЕ на првиот организиран ОНЛАЈН ДЕМО ДЕН КАЈ НАС кој докажува дека “ И од Велес се може”!

Презентирани 9 атрактивни бизнис идеи презентирани на пр
🚀 🚀🚀🚀🚀🚀🚀🚀🚀

Проектот и од “Велес се може”, кој го имплементираат заеднички Фондацијата ПРЕДА Плус од Битола и X – Factor Accelerator од Велес, време на COVID-19 кризата, го користеа мошне конструктивно и со полна пареа.Во рамки на програмата, со експертска поддршка на тренерите обезбедени од страна на X Фактор Акцелератор, учесниците ги доразвија своите бизнис – модели, во сите најважни аспекти за успешно стартување и водење на бизнисот. А на самиот ДЕМО ДЕН петчлената Комисија за евалуација и присутните гости имаа прилика да слушнат исклучително иновативни и атрактивни бизнис – идеи.

Постои една позитивна работа за сите стартапи во време на ваква криза, а тоа е дека сите идеи стартуваат од иста појдовна точка, небитно е физички каде се наоѓаат. Сега нема изговори дека сѐ се случува на скопската сцена за стартапи. Но, битно е кој ве води, менторира низ процесот на развој на идеите и каде да се обратите за потенцијални инвеститори.
На Демо Денот идеите се презентирани пред затворен круг од инвеститори, претставници на јавен и приватен сектор, академија и релевантни чинители на стартап – заедницата. Најдобро оценетите стартап – тимови ќе имаат можност да бидат финансирани од страна на X Фактор Акцелератор, во рамки на проектот кој се реализира со ФИТР, во партнерство со Светска банка.

]]>
ON LINE DEMO DAY http://predaplus.eu/%d0%b8-%d0%be%d0%b4-%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%be%d0%bb%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%b8-%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%ba%d0%b8%d0%bd%d0%b3-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd-2/ Sat, 18 Apr 2020 11:35:26 +0000 http://predaplus.eu/?p=27116 ПРЕДА плус заедно со X Factor Accelerator од Велес ќе го хостираат првиот 🚀ONLINE DEMO DAY како завршница од заедничкaта претприемачка програма – од идеја до бизнис план –И ОД ВЕЛЕС СЕ МОЖЕ! 🎯

⭕ Девет бизнис идеи ќе бидат пичувани пред затворен круг од инвеститори, претставници од јавен и приватен сектор, академија и релевантни чинители на стартап заедницата.

⭕Идеите ќе бидат оценувани од пет члена комисија за евалуација, составена од претпиемачи и професионалци од областа на претприемништвото.

⭕ ONLINE DEMO DAY ќе се одвива на платформа креирана од македоската компанија Vidict која нуди решение за видео конференции, кое лесно се моделира според потребите на виртуелните интернет настани.

Сега, повеќе од кога и да било, на светот му требаат претприемачи со визија, кои градат иновативни компании чие што влијание дава директен придонес за економски развој.

Предизвиците се тука за да ги претвориме во можности!

]]>
УРБАН БАИР -иницијатива за подобрување на урбаната и социјалната вклученост на ромската заедница во општина Битола http://predaplus.eu/%d1%83%d1%80%d0%b1%d0%b0%d0%bd-%d0%b1%d0%b0%d0%b8%d1%80/ Wed, 08 Apr 2020 11:20:08 +0000 http://predaplus.eu/?p=27109 Акцијата има за цел да придонесе за создавање на основа за натамошно подобрување на урбаната и социјалната вклученост на ромските заедници кои живеат во сиромашни и неформални населби во Општина Битола

Акцијата ќе послужи како основа за поголема интервенција (проект) со употреба на холистички и интегриран пристап, преку кој ќе се поврзат различни сектори / компоненти на општеството (на пр. Урбанистичко планирање, домување, заедничка инфраструктура, пристап до едукативни и здравствени услуги, вработување , промоција на културата) за да се олесни создавањето на поттикнувачка и инклузивна средина за локалните заедници кои живеат во Битола и, особено во населбата Баир. Акцијата применува иновативни и стратешки методологии, како што се партиципативно планирање, ко-дизајн, урбана регенерација и мобилизација на заедницата, што ќе стимулира позитивните социјални промени. Целните групи и локалните заедници ќе бидат повикани активно да учествуваат во процесите на урбана регенерација и локален развој.
Ромската заедница во населбата Баир е сериозно погодена од изолацијата и прогласена вонредна состојба во земјата поради кризата СОВИД-19. Со цел да се обезбедат информации и координација за целата поддршка обезбедена од домашни и странски донатори, се формира HELP DESK ( Канцеларија за помо).
• Канцеларијата за помош служи како едношалтерски систем за сите информации што им се потребни на членовите на заедницата, како линк за координација на целата поддршка од домашни и странски донатори, со цел да се обезбеди распределба на помошта за најранливите на избалансиран начин.
• Канцеларијата за помош дејствува во просториите на месната заедница „Димитар Влахов“ во населбата Баир.За какви било информации и прашања, заинтересираните граѓани од Баир можат да се јават кај Ремзи Медик-претседател на НВО „Баирска Светлина“ и координатор на службата за помош во населбата Баир. (телефон за контакт: 078/449092 или следнава е-пошта: urbanbair@predaplus.eu)
„Сензибилизација и мапирање на домувањето Роми“ е проект на ПРЕДА Плус, овозможен со поддршка на Швајцарската агенција за развој и соработка -SDC

The Action intends to contribute in setting up the ground for further improvement of the urban and social inclusion of Roma communities living in poor and informal settlements in Bitola Municipality

It will serve as a basis for application of another bigger intervention (project) using holistic and integrated approach later on that will connect different sectors/components of the society (e.g. urban planning, housing, common infrastructures, access to educational and healthcare services, employability, promotion of culture) to facilitate the creation of an inclusive and supportive environment for the local communities living in Bitola and, in particularly, in Bair neighbourhood. The Action will follow innovative and strategic methodologies, such as participatory planning, co-design, urban regeneration and community mobilisation, that will stimulate positive social changes to the context. Target groups and local communities will be called to actively participate in the urban regeneration and local development processes.
Roma community in Bair neighbourhood is seriously hit by the lock down and declared emergency status in the country due to COVID-19 crisis. In order to provide information and coordination of all the support provided by domestic and foreign donors, the HELP DESK is established.
• Help Desk serve as one-stop shop for all information needed by the community members as a link to coordinate all the support provided by domestic and foreign donors in order to ensure that the support reaches the most vulnerable and in a balanced way.
• Help Desk coordinator act in the premises of the local community “Dimitar Vlahov” in the settlement Bai. For any information and questions, interested citizens from Bair can contact Remzi Medik-President of the NGO “Bairska Svetlina” and Coordinator of the assistance service in the Bair neighborhood. (contact phone: 078/449092 or the following e-mail: urbanbair@predaplus.eu)
“Roma Housing Sensibilisation and Mapping” is a project of PREDA Plus made possible with the support of Swiss Agency for development and Cooperation -SDC

]]>
И ОД БИТОЛА СЕ МОЖЕ(И)-нетворкинг настан за одржлив туризам http://predaplus.eu/%d0%b8-%d0%be%d0%b4-%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%be%d0%bb%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%b8-%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%ba%d0%b8%d0%bd%d0%b3-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd/ Mon, 24 Feb 2020 14:00:36 +0000 http://predaplus.eu/?p=27095

И ОД БИТОЛА СЕ МОЖЕ(И)
25 февруари – вторник
18 часот
Порта џез

Се почесто странците кои ја посетуваат Македонија, бараат уникатни туристички искуства.
Од класични хотелски ризорти, јадења во огромни ресторани и немање допир со реалниот живот на локалното население, на странските туристи им е доста.
Затоа е заблуда ако сметаме дека туризмот во нашата земја треба да ги следи тие принципи.

И додека многу туристички работници сеуште тврдат дека треба да се инвестира во скап туризам кај нас, три примери од Битола покажуваат дека може поинаку, може подобро и може да носи профит.

Ако дојдете на 25 фебруари во 18 часот во Порта џез, ќе ги слушнете успешните приказни на следните битолчани:

* Љубица Мушуланова Ристевска- една од наследниците на познатиот потпелситерски бренд Шумски фенери, хотел и ресторан кој ја негува семејната традиција на гостопримство на влезот од најстариот национален парк на Балканот и да листа гости од локални турсти, преку патувачи до претстедатели на држави.

* Пеце Цветковски-Персата кој неговата Вила Дихово ја донесе на пиедесталот за неа да пишуваат во престижни туристички водичи и магазини посветени на глобтротерите ширум светот. Добитник е на многу признанија за тоа што неговата иновативна туристичка приказна е посебна.

* Александра Печалева- која од својот двор во Битола е светски промотор на македонското гастрономско наследство и досега угостила над 700 странски гости.

Ако сакате приказни за одржлив туризам преку кој се јакне и локалното население, тогаш дојдете на “И од Битола се може(и)”

Ќе имаме и дегустација на три врсти на органско вино од Винаријата на Вила Дихово:

•Органско вино со вкус на шумска јагода •Pinot Noir од подпелистерјето •Rose

Виното не содржи сулфати, конзерванси и стабилизатори.

]]>
Започнува реализацијата на претприемачка програма во Велес http://predaplus.eu/%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%bd%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5/ Sun, 23 Feb 2020 15:01:08 +0000 http://predaplus.eu/?p=27090
Денес во Велес го означивме стартот на зедничката претприемачка програма на Преда плус и X Factor Accelerator Мотивирачка енергија од иновативни, инспиративни бизнис идеи и исклучителни мотивирани поединци, денес беа доказ дека #ИодВелесСеМоже

🔻 Програмата ќе понуди менторство во процесот на дефинирање на бизнис идеите како и можности за вмрежување и пристап до потенцијални инвеститори.
🔻 Учесниците на програмата ќе имаат можност јавно да ги презентираат бизнис идеите на специјално организиран ДЕМО ДЕН.

]]>
Fourth project meeting in Bitola as a part of Employouth project http://predaplus.eu/fourth-project-meeting-in-bitola-as-a-part-of-employouth-project/ Wed, 12 Feb 2020 14:30:08 +0000 http://predaplus.eu/?p=27085 Fourth project meeting in Bitola organized by Preda Plus with partner organizations from Greece as part of the Employouth project, funded through the IPA Cross-Border Cooperation Program with Greece.

At the meeting all project partners shared their achievements so far.

Preda Plus shared the results achieved:

🔻 2 acceleration programs where a total of 25 business ideas were created

🔻provided 17 mentors and business consultants to support the new startups

🔻 10 Motivating Events #IodBitolaSoWhich with experienced intarnatinal and national experts from entrepreneurial scene

🔻 1 startup made a platform that traded up to $ 7 million to date,

🔻 5 startups have launched a business

🔻 2 startups are already using other financial support and development instruments

🔻 1 startup has entered phase 2 and has 5000 users

🔻2 startups are planning to launch in 2020

🔻 5 participants from our programs have started a corporate career in other companies.

Activities to support the competition of innovative ideas in the cross-border region will be organized in the next few months by the project partners from Greece.

Четврт проектен состанок во Битола организиран од Преда плус со партнерски организации од Грција како дел од Employouth проектот, финасиран преку ИПА програмата за прекугранична соработка со Грција.

На состанокот сите проектни партнери ги споделија досегашните постигнувања во склоп на имплементацијата на проектот.
Преда плус ги сподели постигнатите разултати:
🔻 2 акцелераторски програми каде се креираа вкупно 25 бизнис идеи
🔻 обезбедени 17 ментори и бизнис консултанти за поддршка на новите стартапи
🔻 10 мотивирачки настани #ИодБитолаСеМожи на кои продефилираа еминентни имиња од македонската претприемачка сцена
🔻 1 стартап направи платформа на која до денес се истргуваа 7 мил $,
🔻 5 стартапи лансираа бизнис
🔻 2 стартапи веќе користат други финасиски инструменти за поддршка и развој
🔻 1 стартап влезе во фаза 2 а има 5000 корисници
🔻2 стартапи планираат да лансираат во 2020
🔻 5 учесници од нашите програми започнаа корпоративна кариера во други компании.

Активности за поддршка на конкуренцијата на иновативни идеи во прекуграничниот регион ќе бидат организирани во следните неколку месеци од партнерите на проектот од Грција.

]]>
Учество на работилници за стартап еко систем http://predaplus.eu/%d1%83%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0%d0%bf-%d0%b5%d0%ba%d0%be/ Fri, 20 Dec 2019 14:23:00 +0000 http://predaplus.eu/?p=27080 Во месец декември претставници на ПРЕДА плус учествуваа работилници во склоп на балканаската тура #BalkanWorkshops на My-Gateway project организирани од Seavus Education and Development Center
Одлична атмосфера во Seavus Accelerator
Пет успешни работилници на коишто имавме шанса да запознаеме многу неверојатни луѓе кои великодушно го споделуваат своето знаење и искуство.
✔Научивме што работи ГИЗ во Македонија за зајакнување на екосистемот во Западен Балкан
✔Како Израел ја применува Методологијата за трансфер на технологија на универзитетот Бар-Илан,
✔Најнови истражувања од универзитет во Португалија и презентација на модел за регрутирање на таленти Talent Acquisition Model
✔Презентација на придобивките од ПОДИМ конференција – технолошки настан што се одржува на годишно ниво во Марибор, Словенија
✔Достапни ЕУ фондови за претприемачи од Македонија

]]>